International Mother Language Day – 21/02/2019

International mother language day - KDV - Language & More

Vandaag vieren we feest, want het is een hoogdag voor ieders moedertaal. Talen zorgen voor verbinding, communicatie en bovenal cultuur. Globalisering heeft zo z’n invloed op de verscheidenheid aan talen en culturen. Daarom is het belangrijk dat we deze dag in stand houden en onze moedertaal even in de kijker zetten.

Thema

Wereldwijd staat deze dag helemaal in het teken van de moedertaal, zoals de naam het reeds aangeeft. Het thema van 2019 luidt: ‘Indigenous languages matter for development, peace building and reconciliation’, wat zoveel wil zeggen als: ‘Inheemse talen zijn van belang voor ontwikkeling, duurzame vrede en verzoening’.

Nederlands

Omdat er een enorm aanbod aan moedertalen bestaat, staat deze dag ook synoniem voor meertaligheid (en meertalig onderwijs)  en diversiteit. Een taal is immers een prachtige bron van cultuur. Want in je moedertaal kan je zoveel verschillende nuances leggen die mogelijks enkel van toepassing zijn in jouw cultuur.

Neem bijvoorbeeld het verschil tussen Belgisch Nederlands en Nederlands Nederlands. In se spreken Belgen en Nederlanders ‘dezelfde taal’, maar elkaar begrijpen lukt soms toch niet helemaal. De Standaard publiceerde ooit…

  • Bomma heeft in de solden zwarte pens, salami en botten gekocht. Het was een ander paar mouwen om nog fruitsap, kipkap en fondant te vinden. (De Standaard, 08/11/2012)
  • Bij valavond kwam bomma’s dochter op bezoek. Ze durfde niet uit de biecht te klappen want ze vond het ambetant om te vertellen dat ze gebuisd was en op kot veel gepoept had. Dus stoefte de dochter maar wat over de smoutebollen die ze had gebakken. (De Standaard, 08/11/2012)
  • Daarna was ze ribbedebie want ze moest dringend langs de mutualiteit en het interimkantoor. Bij deze laatste viel ze over een aftrekker die tegen de chambrant stond. (De Standaard, 08/11/2012
  • Daarna had ze nog weinig goesting om ook nog langs de flikken te gaan. Echt niet plezant. (De Standaard, 08/11/2012)

Vraag het maar eens na aan een Noorderbuur. Weinigen zullen kaas gegeten hebben van wat er geschreven werd. Succes!

Meer goesting in taaltips of taalnieuwtjes? Surf gerust verder op onze website.

 

Bron foto

Geef een reactie

Hoe pakt jouw bedrijf vertalingen aan?
Kan het beter en efficiënter?

In dit e-book geven we alle tips hieromtrent.

Download E-book 

css.php