Leren we straks allemaal gebarentaal?

VGT - KDV - Language & More

Vlaamse Gebarentaal als keuzevak in de middelbare school: tijdens een college voor de Universiteit van Vlaanderen gooiden professoren Myriam Vermeerbergen en Kristof De Weerdt het voorstel op tafel. Verrassend, en het lijkt misschien wat vergezocht. Maar is het wel zo’n gek idee?

Communiceren zonder woorden

Stel. Je staat voor een glaswand: in het zwembad, in de sporthal… Of je hebt je mond vol. Je baby is net in slaap gevallen, eindelijk. Je staat op een feest met luide muziek. Een werf met luid gedreun. En je moet vlug even naar de wc. Hoe maak je dat duidelijk? Al eens aan gebarentaal gedacht?

We leren op school de meest exotische talen, maar we staan er niet bij stil dat Vlaamse Gebarentaal wel eens een erg nuttige optie zou kunnen zijn. Niet alleen maakt ze overleg mogelijk in situaties waar gesproken taal tekortschiet – denk aan die geluidsbarrières. Ze opent ook deuren naar communicatie met de doven en slechthorenden in onze omgeving. Een Fransman spreek je aan in het Frans, een Amerikaan in het Engels. Dan is het toch niet onlogisch dat je ook een Vlaamse gebarentalige in zijn eigen moedertaal leert benaderen?

Dat is het idee achter integratie van Vlaamse Gebarentaal als keuzevak in het reguliere onderwijs. In Frankrijk wordt er al flink mee geëxperimenteerd. En ook in Vlaamse scholen worden occasionele workshops gebarentaal steevast op enthousiasme onthaald.

Leer gebarentaal en doe er je voordeel mee

Toekomstige leraars en opvoeders van kinderen met een taalachterstand zijn er sowieso bij gebaat. Maar ook in de bredere zorgsector kan gebarentaal haar nut bewijzen. Op latere leeftijd gaat het gehoor erop achteruit, dat is nu eenmaal zo. Handig toch, als je dan al weet hoe je in gebarentaal kan communiceren? Of neem nu babygebaren: wist je dat baby’s sneller in gebaartjes kunnen communiceren dan dat ze hun eerste woordjes uitgesproken krijgen? Zo zit het lichaam nu eenmaal in elkaar.

Redenen genoeg dus om het voorstel van professor Myriam Vermeerbergen toch eens van naderbij te bekijken!

Vlaamse Gebarentaal: lijkt het je wel wat? Je eerste gebaren leer je op de website van VGT. Aanrader!

Meer weten over onderzoek naar Vlaamse Gebarentaal? Bekijk het college van Myriam Vermeerbergen en Kristof De Weerdt voor de Universiteit van Vlaanderen.

Geef een reactie

css.php