Taaltip: Sint en Piet – met een hoofdletter?

Taaltip 66 - KDV - Language & More

Hoog bezoek in het land: Sint en Piet hebben weer hun intrede gemaakt. De voorbije jaren liepen de spanningen nogal eens hoog op wanneer deze twee figuren ter sprake kwamen, maar bij KDV – Language & More houden we het op de schrijfwijze van de Goedheiligman.

Wanneer we spreken over Sinterklaas en Zwarte Piet, zijn het in dit geval eigennamen. Je verwijst naar unieke personen. Bijgevolg schrijven we de namen met een hoofdletter. We volgen immers de regels der kunst. Zoals hieronder:

  • En wat heeft de Sint voor jou meegebracht uit Spanje?
  • Morgen komen Sinterklaas en Zwarte Piet langs.

Maar in een algemene context worden ze met een kleine letter geschreven, je verwijst immers naar een willekeurig persoon. Hier verwijs je eerder naar een soortnaam in plaats van een eigennaam, daarom krijgt sinterklaas een kleine letter. Bijvoorbeeld:

  • Wat een grote sinterklaas!
  • Ken jij iemand die zwarte piet heeft gespeeld?

Gebruik je Sinterklaas als samenstelling? Dan schrijf je alle woorden als een geheel aan elkaar en gebruik je een kleine letter, net zoals bij Kerstmis en kerstfeest.

  • Wanneer is er in jouw buurt een sinterklaasfeest?
  • In ons buurland laait de zwartepietendiscussie hoog op.

Schrijf je liever Sinterklaas altijd met een hoofdletter, geen probleem! Voor zulk uniek persoon, net als de Kerstman, maakt het Nederlands gerust even een uitzondering.

 

Proef je graag meer van onze taalweetjes, aarzel niet om verder te snuisteren op onze website!

 

 

Bron foto

Geef een reactie

css.php