#wereldbrailledag – 4 januari 2019

Wereldbrailledag - KDV - Language & More

Vorige vrijdag vierden we Wereld Braille Dag, een belangrijke dag voor mensen met een visuele handicap. De Brailleliga wil het publiek sensibiliseren en informeren over het brailleschrift en het belang van dat schrift, ondanks het feit dat de technologische ontwikkelingen niet stilstaan. Dankzij Louis Braille kwam namelijk een speciaal tekenschrift tot leven waardoor ook slechtziende of blinde mensen tekst en taal kunnen lezen.

Geheime boodschappen in het donker

Het leger vormde de inspiratiebron voor Louis Braille (1809-1852). Rond 1819 werd het schrift gebruikt als speciaal nachtschrift, waardoor soldaten ook in het donker berichten konden uitwisselen en lezen. De reliëfcodes met twaalf punten in een rooster inspireerde Braille om het tekenschrift te ontwikkelen naar het huidige brailleschrift.

Twaalf naar zes

Zoals je hierboven kon lezen, bestond het schrift eerst uit twaalf punten. Voor Braille was het echter belangrijk om in een oogopslag of aanraking het teken te kunnen lezen. Daarom zette Braille het om naar een teken van maximaal zes punten (twee kolommen van drie puntjes). Zo herken je bijvoorbeeld de letter A door het puntje linksboven dat alleen staat.

Waarom Braille?

Louis Braille had namelijk zelf het schrift nodig om te kunnen lezen. Toen hij drie jaar oud was viel Louis terwijl hij aan het spelen was in het atelier van zijn vader, die zadelmaker was. Daardoor beschadigde hij zijn oog aan een van de gereedschappen in de werkplaats. Door een infectie aan het ene oog, breidde het al snel uit naar het andere, waardoor hij blind werd.

Met andere woorden, dankzij het ongeluk van Louis, kunnen we nu het schrift inschakelen om ervoor te zorgen dat iedereen van de geletterde wereld kan genieten.

Nog enkele leuke weetjes over braille:

  • Wist je dat het brailleschrift eigenlijk niet het eerste schrift was dat werd uitgevonden voor mensen met een visuele handicap? Een eerdere poging was om onze eigen letter gewoon dikker te printen zodat je de letter kon voelen. Helaas was dat een flop. Onze letters zijn zo ingewikkeld dat het te lang duurde om te ontcijferen welke letter je las, soms zelfs zo lang dat je vergat welke letter je daarvoor had gelezen. Daarom besloot Louis Braille een simpeler teken te ontwerpen.
  • Wist je dat in het Arabisch het brailleschrift van links naar rechts gelezen wordt? Dat in tegenstelling tot het gewone schrift dat van rechts naar links gelezen wordt.
  • Wist je dat er ook brailleleesregels bestonden? De regels zetten de tekst op de computer om naar braille. Ook kan het computerbraille nog een extra element toevoegen, namelijk twee extra puntjes om ervoor te zorgen dat iets onderstreept is.

Of neem gerust een kijkje tussen de rest van onze blogs! Tot de volgende!

 

 

 

 

 

 

 

Bron foto

Geef een reactie

css.php