Metadata onder de loep

De wat en de hoe van metadata

Metadata of meta informatie is simpel gezegd informatie over informatie. Het schept de context van de informatie. Die context is nodig om de info beter vindbaar te maken. Als we het over websites hebben, is dat een korte omschrijving van de inhoud van de webpagina.  Met metadata kun je zoekmachines zoals Google en Bing snel laten zien waar een pagina over gaat.

Metadata elementen zijn:

  1. Meta titel
  2. Meta beschrijving
  3. Meta zoekwoorden
  4. Meta robots

Wij focussen in deze blog vooral op titel en beschrijving.

Waarom zijn metadata belangrijk?

Door de meta elementen op de juiste wijze in te voeren kun je de zoekmachines beter zicht geven op websites en webpagina’s. De meta title en meta description hebben dan wel geen invloed op de ranking van je pagina, ze zijn wel belangrijk om potentiële bezoekers naar je website te halen. De beschrijving wordt namelijk getoond in de zoekresultaten.

Hoe lang mogen je titel & beschrijving zijn?

De aanbevolen lengte voor je meta title of pagina titel is tussen de 50 à 60 karakters. Je meta description of de beschrijving van de inhoud van je pagina beperk je best tot maximaal 155 karakters. Zoekt je doelpubliek vooral mobiel, hou het dan op maximaal 115 karakters. Een langere meta omschrijving kan door zoekmachines afgebroken worden, waardoor de boodschap onvolledig of onduidelijk wordt.

Hoe schrijf je een goede meta description?

Schrijf voor elke pagina unieke metadata, zodat duidelijk wordt wat de bezoeker mag verwachten. Verwerk het belangrijkste zoekwoord, het keyword van je tekst, in de meta description. Voeg een call to action toe waarmee je de bezoeker aanzet om effectief door te klikken naar je pagina.

Conclusie

Metadata zorgen niet rechtstreeks voor een hogere ranking in Google of andere zoekmachines. En toch zijn goede metadata van groot belang bij het schrijven van je online teksten. Ze sporen je doelgroep aan om je website te bezoeken. Hoe vaker mensen doorklikken naar je website, hoe relevanter die wordt in de ogen van zoekmachines. Meer kliks leveren je hoogstwaarschijnlijk een hogere positie op.

De metadata van je website optimaliseren? Kunnen we. Doen we graag. Welkom bij KDV – Language & More.